Breaking News
 |  | 

Nie tylko gry

Żywienie zwierząt hodowlanych

img-responsive

Hodowla zwierząt to zajęcie wymagającego nie tylko stworzenia odpowiedniego miejsca, gdzie mogą żyć i dorastać, to także zadbanie o odpowiednie żywienie – dostarczenia im z pokarmem wartości odżywczych, które pomogą w prawidłowym rozwoju. Wśród dostępnych na rynku pasz można znaleźć przeróżne mieszanki, w tym również ddgs pszenny. Czym jest i czy się sprawdza? Wszelkie informacje o nim zawarto poniżej.

DDGS w żywieniu bydła

DDGS to skrót pochodzący z języka angielskiego – Dried Distillers Grains with Solubles – który oznacza suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi. Ziarna gorzelnicze są zbożowym produktem ubocznym procesu destylacji. DDGS stanowi więc produkt uboczny przemysłu spirytusowego, który zawiera wysoką porcję białka. Najprościej ujmując, jest to pozostały po fermentacji i destylacji alkoholu etylowego zacier zbożowy, który się zagęszcza, a później suszy.

Jest to bardzo ciekawa pasza białkowo-energetyczna, którą wykorzystać można zarówno w żywieniu bydła opasowego, jak też krów mlecznych – i to w obu przypadkach z powodzeniem. DDGS powstaje na bazie różnych surowców, takich jak pszenżyto, jęczmień, pszenica, kukurydza, przyjmuje formę sypką, pelletu lub płatków.

DDGS pszenny to jeden z rodzai, pochodzenia naturalnego, którego zawartość białka to około 33-36%. Jest bogatsze w białko od niż ziarno z gorzelni kukurydzy, o mniejszej zawartości tłuszczu i większej zawartości błonnika, i może być nim karmiona większość klas zwierząt gospodarskich.

Jak wygląda żywienie

DDGS pszenny ze względu na zawartość białka najczęściej polecany jest w żywieniu bydła opasowego i krów mlecznych, ponieważ wpływa nie tylko na wzrost, ale także jakość mleka. W jaki sposób wygląda żywienie tą paszą?

By odpowiednio karmić, należy zrozumieć fakt dużej zmienności wartości pokarmowej tego rodzaju paszy. Za każdym razem hodowcy i doradcy żywieniowi muszą sprawdzać lub kontrolować skład chemiczny kupowanych DDGS. Mała zmiana zawartości białka w zbożu o 1%, która wynika z różnych odmian roślin lub odmiennych warunków uprawy, przekłada się na zmianę zawartości białka w DDGS o 3%. Zmiany te mogą wynikać także z użytej technologii przetwórstwa, jednak producenci etanolu dążą do tego, by skład DDGS był ujednolicony.

Zagrożenie przy stosowaniu DDGS

Trzeba jednak mieć świadomość ryzyka zakażenia DDGS mykotoksynami – związkami toksycznymi o charakterze mutagennym i rakotwórczym, które produkowane są przez grzyby pleśniowe pasożytujące na roślinach uprawnych. Mykotoksyny nie są widoczne, dlatego nie można sprawdzić, czy DDGS – także pszenny – nie został przez nie zanieczyszczony.

Jeżeli takie zanieczyszczone DDGS zostanie podane zwierzętom, spowoduje spadek pobierania paszy, uszkodzi wątrobę, nerki i doprowadzi do zmian mutagennych. Może to być także przyczyna problemów z rozrodem zwierząt.

Producent zbóż zobligowany jest do tego, by monitorować, czy DDGS nie zostało zanieczyszczone mykotoksynami. Mogą to robić także inni zainteresowani, jak producenci DDGS, dystrybutorzy, sami hodowcy, doradcy żywieniowi.

zywienie-zwierzat-hodowlanych

ABOUT THE AUTHOR